Epoxy gietvloer als vloerafwerking
Een epoxy gietvloer is een multifunctionele vloerafwerking met een dikte van hooguit een paar millimeter. Epoxy wordt nog altijd toegepast in de meest uiteenlopende sectoren, variërend van composieten in elektronicaproducten tot lak voor auto’s. Ook in de vliegtuigindustrie en botenbouw wordt epoxy in uiteenlopende toepassingen gebruikt.
De thermohardende vloer wordt gemaakt van twee componenten om naadloos over de ondergrond te worden uitgegoten. De ene component bestaat uit epoxyhars en de andere component bestaat uit een verharder. De toplaag van de epoxy gietvloer is bijzonder hard en dat maakt de vloerafwerking onder meer geschikt voor zware belasting in industriële ruimten.
Voorbereiding ondergrond voor epoxy gietvloer
Als er sprake is van een betonnen ondergrond dan is het voor het aanbrengen van een epoxy gietvloer belangrijk om de ondergrond voor te bereiden. Het kogelstralen van beton of het schuren van het oppervlak is een van de eerste stappen in de voorbereiding, waarna een primer kan worden aangebracht. Daarna volgen de gietlaag en de topcoating.
Ook als er sprake is van nieuwbouw of een nieuw opgeleverde vloer is het van belang om aandacht te besteden aan het voorbereiden van de ondergrond. Er kunnen namelijk betonresten achter zijn gebleven, die eerst verwijderd moeten worden. Mocht de ondergrond verontreinigd zijn, dan kan er een behandeling volgen door middel van vlamstralen. De afwerking met een dunne laklaag zorgt ervoor dat de epoxy gietvloer een kleur met een matte uitstraling krijgt.
Kenmerken van de epoxy gietvloer
Een van de kenmerken van een epoxy gietvloer is dat er verkleuring kan optreden als gevolg van blootstelling aan UV-straling. Na jarenlang intensief gebruik is het eveneens mogelijk dat er zich lichte scheurtjes voordoen Epoxy gietvloeren zijn in dat opzicht meer gevoelig voor scheuren dan bijvoorbeeld een vloerafwerking op basis van polyurethaan. De scheurtjes kunnen ontstaan als de ondergrond voor problemen zorgt, zoals het verzakken van een ondergrond van beton.
Ondanks deze kenmerken gaat de vloerafwerking met gemak vijftien tot twintig jaar mee. Bovendien kunnen kleine scheurtjes altijd hersteld worden met speciaal daarvoor bestemde producten, die uiteraard verkrijgbaar zijn bij de leverancier van de gietvloer. Een van de grote voordelen van een epoxy vloerafwerking is wel dat de afwerking tot een bijzonder nivellerend resultaat leidt. Bovendien is de vloer slijtvast, waterstorend en gemakkelijk te reinigen. Daar komt nog bij dat de vloer tegen verschillende chemische middelen bestand is. Al deze voordelen brengen met zich mee dat epoxy gietvloeren veelvuldig toegepast worden in de industriële sector, zoals in werkplaatsen en fabrieken.